Volwassenen en kinderen

'Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding.' (Hippocrates)

de voedingsacademie biedt maatwerk begeleiding bij alle voedingsvraagstukken. Naast reguliere dieetbehandeling en voedingsadvies begeleidt de voedingsacademie (top)sporters bij een juiste sportvoeding.

Bij de voedingsacademie werken diëtistes samen met externe fysiotherapeuten en bewegingsdeskundigen en de talentenacademie  voor mentale ondersteuning.

Hieronder een overzicht waarmee u bij de diëtist terecht kan. Heeft u een ander vraagstuk met betrekking tot uw leefstijl of voeding dan kunt u altijd contact opnemen en dan kijken we wat we voor u kunnen betekenen.

Overgewicht en obesitas (ernstig overgewicht) behoren tot de belangrijkste volksgezondheidsproblemen van dit moment. Het komt voor bij ongeveer 51% van de mannen en 42% van de vrouwen. Overgewicht en obesitas worden gedefinieerd als een abnormale of buitensporige opeenhoping van vet dat de gezondheid kan beïnvloeden. (World Health Organization, 2011)
Ook het aantal kinderen met overgewicht en obesitas neemt toe. In 2015 heeft ruim 13% van de Nederlandse jongens overgewicht, bij Nederlandse meisjes is dit bijna 15%. Voor Turkse en Marokkaanse kinderen liggen de percentages hoger: bij kinderen van Turkse origine is er bij gemiddeld 32% sprake van overgewicht. Bij jongens en meisjes van Marokkaanse afkomst is dit respectievelijk 25% en 29%. (bron: TNO, 2010)

De gevolgen van overgewicht en obesitas worden vaak uitgelicht. Ondergewicht is een minder vaak voorkomend probleem. Toch is ondergewicht voor veel mensen een grote zorg.
Ondergewicht kan lichamelijke klachten met zich meebrengen, zoals een slap en futloos gevoel en een verminderde weerstand. Daarnaast kan bij ondergewicht of ongewenst gewichtsverlies het lichaam op den duur bepaalde belangrijke vitamines en mineralen tekort komen.
Wanneer u opmerkelijk gewicht verliest, vaak moe en futloos bent en kampt met ondergewicht of slikproblemen heeft, kunt u contact opnemen met de voedingsacademie.
De diëtist neemt samen met u uw voedingspatroon door. Door middel van het aanbrengen van kleine aanpassingen in uw voedingspatroon proberen we langzaam in gewicht aan te komen.

In Nederland wordt steeds vaker de diagnose diabetes mellitus type 2 gesteld. Diabetes mellitus is een aandoening waarbij er problemen zijn met het glucosegehalte van het bloed.
De oorzaken hiervan zijn een tekort aan insuline of een verminderde werking van insuline. Door een goede leefstijl kan iemand met diabetes goed functioneren, zonder klachten. Voeding en leefwijze spelen een belangrijke rol bij het verloop van de ziekte en de mogelijke toekomstige complicaties.
Bij diabetes is het belangrijk om op uw voedingspatroon te letten. Een goede voeding vormt de basis voor de behandeling van diabetes mellitus. Daarbij is het leren omgaan met koolhydraten van groot belang. De diëtist zal aan de hand van een analyse van uw huidige voedingspatroon het probleem formuleren en daarop het behandelplan baseren. U ontvangt een voorbeeld dagmenu en een variatielijst, waarmee u zelf kan variëren.

Hart – en vaatziekten zijn volksziekte nummer 1 in Nederland. Vanaf de jaren zestig is er een sterke toename geconstateerd van het aantal mensen met hart – en vaatziekten. Gelijktijdig vond er een verandering plaats in de voedingspatronen en leefwijze van mensen. De inname van verzadigde vetten en suikers nam toe en de inname van vitamines en mineralen nam af, door de bewerkingsprocessen. Dit zijn enkele factoren waardoor lichaamsprocessen verstoord kunnen worden. De gevolgen hiervan kunnen zijn: overgewicht, het dichtslibben van hart – en bloedvaten en uiteindelijk het ontstaan van hart – en vaatziekten. Een verandering in het voedingspatroon, voldoende lichaamsbeweging, stoppen met roken, stressreductie en het beperken van alcoholgebruik zijn maatregelen die bij de behandeling, (maar ook de preventie!) van hart – en vaatziekten belangrijk zijn. In overleg met de diëtist wordt voor u een voedingsadvies opgesteld, wat weinig suikers en verzadigde vetten bevat en veel vitaminen en mineralen.

Een hoge bloeddruk is een enkele keer het gevolg van een ziekte van de (bij)nieren. Bij het merendeel van de mensen met een te hoge bloeddruk is echter geen duidelijke oorzaak aan te wijzen. Wel is duidelijk dat een slechte leefstijl gevolgen kan hebben voor de bloeddruk.
Mensen die weinig bewegen, overmatig alcohol gebruiken, roken, veel stress hebben of kampen met overgewicht, hebben meer kans op een hoge bloeddruk. Bij een vermindering van het gewicht neemt de bloeddruk dan ook af. Een goed gewicht is dus belangrijk. De diëtist stelt in overleg met u een voedingsschema op, speciaal ontwikkeld om uw bloeddruk te verlagen.

Cholesterol is een vetachtige stof die in ieder lichaam nodig is. Er bestaan 2 soorten cholesterol: HDL (goede cholesterol) en LDL (slechte cholesterol). Mensen met een verhoogd cholesterol, hebben te veel LDL.
LDL verhoogt de kans op hart- en vaatziekten, omdat het cholesterol naar de organen wordt vervoerd. Het lichaam kan zelf cholesterol aanmaken, maar ook door voedselinname komt zowel HDL als LDL het lichaam binnen. Een teveel aan verzadigd vet kan zorgen voor een stijging van het LDL. De diëtist zal dan ook samen met u een voedingsschema opstellen waarbij de inname van verzadigde vetten beperkt wordt.

COPD staat voor Chronic Obstructive Pulmonary Disease. Het is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem.
Bij chronische bronchitis treden klachten op zoals het ophoesten van slijm. Bij longemfyseem zijn dat vooral kortademigheid en benauwdheid.
Bij COPD is de conditie vaak sterk verminderd. Dit heeft gevolgen voor de hoeveelheid voedsel. Vaak eten mensen met COPD minder, omdat eten (te) veel energie kost. Ook kan het eten minder goed smaken. De kans op ongewenst gewichtsverlies en ondervoeding komt vaak voor bij COPD.
De diëtist analyseert uw voedingspatroon en stelt in overleg met u een voedingspatroon op, waardoor u regelmatig leert te eten en er zeker van bent dat u de juiste hoeveelheden voedingsstoffen binnen krijgt.

Voor een goede gezondheid zijn de darmen van groot belang. Door voedselvergiftiging, het veelvuldig eten van kant-en-klaar maaltijden of afhaalmaaltijden, door een gebrek aan water, groente en fruit, ontstekingen, maar ook door spanning kunnen maag – en/of darmklachten ontstaan.
In het algemeen geldt dat groente en fruit en voldoende vocht, goed is voor de werking van de spijsvertering. Per persoon kan dit echter verschillen. Daarom stelt de diëtist in overleg met u een persoonlijk voedingsadvies op. Door middel van het overhandigen van een variatielijst, bent u zelf in de gelegenheid om te variëren op het voorbeelddagmenu dat u krijgt van de diëtist. Zo kunt u uw eigen menu samen te stellen.

Er zijn twee vormen van voedselovergevoeligheid: voedselallergie, en voedselintolerantie.
Bij een voedselallergie maakt het afweersysteem stoffen aan tegen bepaalde eiwitten in de voeding. Bekende allergieën zijn een koemelkallergie of notenallergie. Bij een allergie komen in het lichaam stofjes vrij, waaronder histamine. Histamine veroorzaakt de uiteindelijke symptomen zoals benauwdheid, diarree, hoesten, jeuk, een loopneus of overgeven.
Bij voedselintolerantie reageert het lichaam ook op de voeding. Het verschil met een voedselallergie is dat het afweersysteem er niet bij komt kijken. Omdat het lichaam bepaalde bestanddelen uit de voeding niet kan verwerken, ontstaan klachten zoals diarree.
De diëtist begeleidt u bij voedselovergevoeligheid. De diëtist kan u precies vertellen welke producten u het beste kunt eten, om zo de producten waar u overgevoelig voor bent te vervangen. Zo loopt u geen risico om een tekort aan voedingsstoffen op te lopen.

Het is een fabeltje dat als je zwanger bent voor 2 personen moet eten. Toch is het van groot belang dat zwangere vrouwen genoeg voedingsstoffen binnenkrijgen, om de groei van het kind te optimaliseren. Een goede voeding is dus van groot belang.
De diëtist zal u uitleg geven over een optimale voeding voor u en uw kind en zal waar nodig uitleg geven over het innemen van extra vitamines.

Er zijn drie eetstoornissen te onderscheiden:
– Anorexia Nervosa houdt in dat iemand voortdurend bezig is met vermagering. Dit uit zich in het feit dat er geen voedsel meer wordt gegeten, waardoor extreme gewichtsvermindering optreedt.
– Boulimie houdt in dat iemand periodieke eetaanvallen afwisselt met extreme vormen van het streven naar gewichtsverlies.
– Het Binge Eating Disorder wordt ook wel eetbuistoornis genoemd. Deze eetstoornis wordt gekenmerkt door eetbuien, zonder een poging tot gewichtsverlies.
De behandeling bij een diëtist gaat vaak gepaard met de behandeling bij een psycholoog. De diëtist helpt u met het veranderen van het voedingspatroon, waarbij uitgelegd wordt wat de belangen van gezond eten zijn.

Slikproblemen kunnen door verschillende redenen ontstaan. Allereerst door het gebruik van medicijnen. Bepaalde medicijnen kunnen een droge mond veroorzaken. Ook kunnen slikproblemen ontstaan door de ouderdom. Spieren verzwakken, waardoor u minder goed kunt kauwen en slecht kunt doorslikken.
Ook door een ziekte in het zenuwstelsel, zoals een beroerte, de ziekte van Parkinson of dementie, kunt u slikproblemen ondervinden. Deze ziekten verminderen de gevoeligheid in de mond, waardoor u niet goed voelt wat er in uw mond afspeelt.
Als u slikproblemen ondervindt, neemt het gewicht ook vaak af. Bij ongewenst gewichtsverlies neemt meestal de eetlust verder af en hiermee daalt het gewicht weer, waardoor u ook andere klachten kunt ondervinden. Om deze cirkel te doorbreken, kunt u een bezoek aan de diëtist brengen. Samen met de diëtist wordt uw voedingspatroon besproken en worden waar nodig wijzigingen aangebracht.

De diëtist kan mensen met kanker ondersteunen met het geven van voorlichting en adviezen over een zo optimaal mogelijke voeding.
Mensen met kanker verliezen vaak gewicht en hebben vaak een tekort aan vitamines en mineralen. Ook is er veelal een verminderde eetlust. Een goed voedingspatroon is van groot belang, omdat de ziekte veel van uw lichaam vraagt.
Maar ook overgewicht kan een gevolg zijn van de behandeling van kanker. Dit komt veelal door het gebruik van hormonen. Ook hierbij kan de diëtist samen met u een voedingsplan opstellen.

Een voedingsplan voor (top)sporters is aangepast aan de leefstijl, trainingen, doelen en voorkeuren. Er wordt gekeken naar het trainingsschema, de duur en de intensiteit van de trainingen en de tijden waarop getraind wordt. Iedere sport stelt namelijk andere eisen aan de voeding. Ook wordt er gekeken naar het gewenste lichaamsgewicht en vetpercentage. En, niet onbelangrijk, er wordt rekening gehouden met uw persoonlijke smaak en voorkeuren. Eten moet tenslotte lekker zijn!
Vragen als: ‘Drink ik genoeg?’, ‘Wat is het beste om te drinken tijdens het sporten?’, ‘Bevat mijn voeding voldoende voedingsstoffen?’ of ‘Moet ik wel of niet eten vlak voor het sporten?’, worden beantwoord door de sportdiëtist.
‘Een goede voeding garandeert geen topprestaties, maar zonder een goede voeding zal een optimale prestatie onbereikbaar blijven’

Programma's

Een gezonde leefstijl, wie wil dat niet? Soms zijn er echter omstandigheden waardoor het niet lukt. Maar veranderen kán!

Programma Superfit! voor kinderen met overgewicht of obesitas

Misschien bent u op zoek naar een dieet voor uw kind, maar dit is beslist geen oplossing voor een kind met overgewicht. Een kind is nog in de groei en heeft daarom veel voedingsstoffen nodig. Ieder dieet zou deze belangrijke groei in de weg staan, omdat er tekorten kunnen ontstaan van belangrijke voedingsstoffen of vitamines en mineralen. Daarbij kan een dieet een jojo-effect veroorzaken en kinderen en tieners in de pubertijd vatbaar maken voor extreem lijnen. Daarom wordt er door onze diëtistes bij kinderen niet over ‘lijnen’ of ‘diëten’ gesproken, maar over het aanleren van een gezond leefpatroon, waaronder een gezonde voeding! Naast gezonde voeding omvat een gezond leefpatroon ook voldoende beweging en je lekker in je vel voelen. In Waalwijk is daarom het programma SuperFit! opgericht. Tijdens dit programma leren kinderen en ouders op een haalbare wijze de balans te vinden in een gezond leefpatroon.

Lees meer over Superfit! op de website van Zorgplaza Waalwijk: Zorgplaza Waalwijk Superfit!