Hoe kan het eigenlijk dat het laten staan van suikers zorgen voor meer energie. Suikers zijn toch energie? Helaas is het bij suikers zo dat je deze telkens moet blijven aanvoeren anders ga je je moe en slap voelen. Ze zorgen namelijk voor een sterk schommelende bloedsuikerspiegel; eerst krijg je snel en veel energie, daarna juist een dip.
Suikers (koolhydraten) kun je vergelijken met twijgjes hout of papier. Het brand erg snel (je krijgt er snel energie uit), maar het is ook snel opgebrand (en dan heb je dus weer honger). De welbekende after-lunch of after-dinner dips zijn hier voorbeelden van. Vetten branden als een smeulend blok hout of als een kaars. Dat brand langzaam en vrij constant, en geeft dus een constante energie. Handig dus als onze voeding minder suikers bevat en meer gezonde vetten zoals bijvoorbeeld vis, olijfolie, noten, zaden, pitten en avocado. Hoe dit in elkaar steekt wordt verder uitgelegd in ons eerdere blog over een stabiele energieniveau!