Is periodiek vasten ook goed voor vrouwen?
6 juni 2023Je wilt gezonder eten? Drie tips die helpen bij veranderen.
1 augustus 2023‘Hoe dan?
Ik heb geen idee waar ik mee bezig ben’, schiet er door mijn hoofd.
Gelukkig heb ik koffie en schijnt de zon. Ik zucht en herschrijf de héle alinea waar ik drie uur mee bezig ben geweest. Mijn schrijfjuf heeft gelijk: het stuk leest niet lekker.
Zo is het ook met verpakkingen lezen in de supermarkt. In het begin heb je geen idee waar je mee bezig bent. Koop je alsnog rommel. Gooi je het in de prullenbak of eet je het toch op. En begin je weer opnieuw.
Het klopt inderdaad: verpakkingen lezen kost veel tijd. Vooral in het begin. Maar geen paniek. Ik help je op weg met een spoedcursus verpakkingen lezen. Zodat je weer vlot door de supermarkt vliegt.
Waar kun je op letten?
Let bij het lezen van de verpakkingen vooral op de ingrediënten. Bevat het product maximaal vijf ingrediënten? Dan is het een redelijk puur product. Bij Liga Evergreen lees ik zo al 28 verschillende ingrediënten. Dat is dus behoorlijk bewerkt.
Van de ingrediënten die vooraan in het lijstje staan, zit het meeste in het product. Bij Peijnenburg ontbijtkoek staat bijvoorbeeld glucose-fructosestroop vooraan. Dat is een suiker. Het staat zelfs nog vóór roggebloem. Je denkt dus een gezond tussendoortje te hebben, maar je eet meer suiker dan rogge.
En de rest van het etiket dan, zoals de voedingswaarde?
Die kun je gebruiken als je wilt weten hoeveel eiwitten, vetten of koolhydraten het product bevat per 100 gram. Dat kan bijvoorbeeld interessant zijn als je koolhydraatarm eet of juist meer eiwitten nodig hebt. Dan gebruik je de voedingswaarde om de hoeveelheden te checken.
Even een praktisch voorbeeld?
Neem bijvoorbeeld een product als Biogarde roer yoghurt naturel. Bij de ingrediënten zie je staan: volle melk, magere melkpoeder, yoghurtcultuur.
Het product bevat drie ingrediënten en is dus redelijk puur. Volle melk staat vooraan, dus deze yoghurt bestaat voor het grootste deel uit volle melk. Ik zie geen toegevoegde suikers staan, als rietsuiker of glucose-fructosestroop bijvoorbeeld. Zoetstoffen als sucralose staan er ook niet tussen. Dat is fijn. Zoetstoffen zijn namelijk niet gezond. Je blijft gewend aan een zoete smaak en ze zijn funest voor je darmflora. Ik zie ook yoghurtcultuur bij de ingrediënten staan. Dat is een bacteriecultuur met gunstige eigenschappen voor de darm.
De ingrediënten die dikgedrukt staan, zijn allergenen. Zo ook de ingrediënten die in GROOT lettertype staan. Allergenen zijn stoffen die een allergische reacties kunnen uitlokken. Zuivel is inderdaad niet voor iedereen gezond. Sommige mensen kunnen lactose niet goed verteren. Dat is de melksuiker. Anderen hebben juist weer last van de eiwitten. Heb je vaak een opgeblazen gevoel na het eten van zuivel? Laat het dan eet tijdje achterwege en kijk hoe het gaat.
Dan de voedingswaarden, daar staat per 100 gram:
Energie 275 kJ (66 kcal)
Vet 3.5 g
Waarvan verzadigd 2.5 g
Totaal onverzadigde vetzuren 1 g
Koolhydraten 4.5 g
Waarvan suikers 4.5 g
Voedingsvezel 0 g
Eiwitten 4 g
Zout 0.1 g
Calcium 147 mg
De yoghurt bestaat uit 3,5 gram vet per 100 gram. Voornamelijk verzadigd vet. Dat kun je prima eten. Wel is het belangrijk om ook omega-3 en omega-9 vetten binnen te krijgen. Die vind je vooral in vette vis, ongebrande noten, avocado en olijfolie.
Verder zie je dat de yoghurt 4,5 gram suikers bevat per 100 gram. Die zijn niet toegevoegd aan het product, maar zitten van nature in de melk waarvan de yoghurt gemaakt is. Hoe ik dat zie? Bij de ingrediënten staat namelijk geen suiker.
Dan de eiwitten. Als je uitgaat van 200 gram yoghurt per portie, dan bevat deze yoghurt dus 8 gram eiwitten. Wil je meer eiwitten binnenkrijgen? Kies dan voor een magere kwark. Daar zit minder vet in, en meer eiwitten. Is de hoeveelheid eiwitten voor jou niet zo belangrijk? Dan kun je prima voor een volle of halfvolle variant kiezen.
In de yoghurt zit verder 0 gram voedingsvezels. Logisch: die vind je namelijk vooral in groente, fruit en volkoren graanproducten.
Een korte samenvatting
– Verpakkingen lezen kost in het begin tijd. Blijf oefenen, uiteindelijk gaat het sneller.
– Kies zo veel mogelijk voor producten met maximaal vijf ingrediënten. Die zijn namelijk vrij puur.
– Allergenen staan dikgedrukt of zijn GROOT geschreven.
– De ingrediënten staan op volgorde van hoeveelheid in het product.
– De voedingswaarde kun je gebruiken als je wilt weten hoeveel eiwitten, vetten of koolhydraten het product bevat per 100 gram.
En nu?
Ga op onderzoek uit en gun jezelf de tijd.
Wij zitten boordevol
leuke inspiratie.
Wil jij maandelijks onze blogs of recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
1 Comment
[…] je wel wat hulp gebruiken bij verpakkingen lezen? Bekijk dan deze blog […]