Het is half acht in de ochtend, nét na het ontbijt. Mijn dochter van drie kijkt naar de fruitschaal. Ze zet haar liefste stemmetje op: ‘mama, mag ik een appel? Of een klein stukje maar?’
Alsof ze aan mijn gezicht kan zien wat het antwoord is.
Voor mijn dochter lijkt het elke dag wel Kerstmis, het liefst eet ze de héle dag door. Van periodiek vasten heeft ze nog nooit gehoord.
Tegeltjeswijsheden zoals: ‘je wordt niet dik tussen Kerst & Oud & nieuw maar tussen Oud & Nieuw en Kerst’ kloppen zeker voor volwassenen die niet meer in de lengte groeien. Dat doet mijn dochter gelukkig nog wel.
Dus met de feestdagen alle remmen los?
Van de brunch, ren je naar de kerstkransjes. En op weg naar het diner struikel je nog over een worstenbroodje en een paar biertjes, om vervolgens aan te schuiven bij het kerstdiner dat een uurtje of vier duurt.
Of kies je volgend jaar een ander pad?
Start dan nu alvast met de light versie van periodiek vasten; eet twee tot drie maaltijden, kies veel groente en minder koolhydraten uit bijvoorbeeld brood of aardappelen.
Dan weet ik zeker dat je het met Kerstmis volgend jaar helemaal onder de knie hebt. Je eet dan met 1e Kerstdag één maaltijd; het kerstdiner. Alle zintuigen staan op scherp en je zult de kok nog dankbaarder zijn voor die maaltijd.
Gelukkig draait periodiek vasten om nog meer voordelen dan gewichtsbeheersing en je zintuigen op scherp zetten. Denk aan het verbeteren van je slaap, meer energie overdag, verjongen (ja zeker!), het remmen van ontstekingen, het verbeteren van je spijsvertering én ‘autofageren’ (sinds 2020 tot werkwoord gedoopt door Koen de Jong van Sportrusten 😉)
Marieke en ik gaan je vanaf januari 2021 maandelijks meenemen in de wereld van periodiek vasten. We gaan bloggen, recepten delen en als toetje komt er een boek! Dat wordt hèt kerstcadeau in 2021 voor jouw medewerkers of voor iedereen die je bovenstaande voordelen gunt.
Maar nu ga ik eerst een appeltje schillen met mijn dochter…..