Je wilt gezonder eten? Drie tips die helpen bij veranderen.
1 augustus 2023Op zoek naar een workshop over voeding? Begin hier.
22 september 2023Meer aandacht voor voeding.
Dat gun je het bedrijf waar je werkt.
Om je heen zie je vermoeide collega’s en mensen met gezondheidsklachten.
Tik je ‘gezonde voeding’ in op Google, dan krijg je meer dan 21.800.000 hits. Binnen 0,33 seconden ook nog eens.
Wat is nou een gezonde basis?
Wat ons betreft is dat voeding die je verzadigt én je darmen blij maakt. Zo krijg je een stabieler energieniveau over de dag en kun je ’s middags ook nog nadenken over complexe werkissues. Kies daarom voor eiwitten, gezonde vetten én vezels uit groente.
Waarom haal je je vezels het liefst uit groente?
Om de bacteriën in je darmen goed te voeden. In je darmen leven zo’n honderd triljoen bacteriën die grotendeels afhankelijk zijn van de vezels uit groente die jij eet. In ruil daarvoor produceren ze allerlei moois, zoals stoffen die je immuunsysteem versterken. Bovendien zorgen vezels voor een langer verzadigd gevoel na je maaltijd. Zo grijp je tussendoor minder snel naar die zak autodrop.
Is 250 g groente genoeg?
Nou, liever vijfhonderd gram per dag. Naast vezels krijg je met groente namelijk ook vitamines en mineralen binnen. Begin met het eten van groente bij je ontbijt en lunch, zodat je geen hele broccoli bij je warme maaltijd hoeft ‘weg te werken’.
Maar volkorenbrood bevat toch ook vezels?
Ja dat klopt, maar je darmen hebben variatie nodig. Je kunt best wat vezels uit brood halen, maar twee keer per dag brood eten levert je darmflora nul procent diversiteit op. Elke soort groente en fruit voedt namelijk zijn eigen groep bacteriën in je darmen. Nog lang niet alles is bekend over de darmflora, maar het is wel duidelijk dat een grote diversiteit aan darmbacteriën belangrijk is voor je gezondheid.
En dan, stel je eens voor hoe zou het voelen als je buiten je maaltijden om geen behoefte meer hebt aan tussendoortjes.
En natuurlijk eet je ze weleens, maar dan gewoon omdat het lekker is. Je verandert niet in een chagrijnig groen monster als je een keer je ontbijtkoek om tien uur overslaat. Heerlijk. Meer vezels eten uit groente is daarin een eerste stap. Net zoals gezonde vetten en eiwitten eten. Die vertragen namelijk je spijsvertering, geven je een lang verzadigd gevoel na je maaltijd en houden je bloedsuikerspiegel en energieniveau stabieler.
Maar wat heeft je bloedsuikerspiegel met je energieniveau te maken?
Een dip in je bloedsuikerspiegel voelt als een dip in je energieniveau.
Je bloedsuikerspiegel reageert vooral op koolhydraten. Om je een beeld te geven van koolhydraten: je vindt ze onder andere in aardappelen, rijst, pasta, brood, crackers, ontbijtkoek, tussendoorrepen, snoep, koek, frisdranken en groente en fruit. Je eet dus eigenlijk bij élke maaltijd koolhydraten. Van groente en fruit eten we echter vaak te weinig, en van de rest juist te veel.
Snelle suikers zoals frisdranken, koeken, snoep, tussendoorrepen en taart laten je bloedsuikerspiegel heel snel stijgen. Brood, aardappelen en witte rijst of pasta doen dat ook. Maar na een snelle stijging beland je vaak in een dip, zowel in je bloedsuikerspiegel als in je energieniveau. Daar kun je weer uitkomen door opnieuw suikers te eten, zodat je je even goed voelt. Met de nadruk op even. Want daarna begint die achtbaan weer opnieuw. Liever houd je je bloedsuikerspiegel stabieler. En, zo ook je energieniveau.
En wat eet je dan om lekker in je energie te zitten?
De basis is in elk geval vijfhonderd gram groente en twee stuks fruit per dag, plus gezonde vetten uit avocado, olijfolie en ongebrande noten. Daarnaast neem je nog een portie eiwitten uit zowel plantaardige als dierlijke bronnen. Denk daarbij aan ei, kip, kalkoen, peulvruchten, tempé en wat vis.
Denk bijvoorbeeld aan een smoothie van verse spinazie, een avocado en een banaan als ontbijt. Plus een flinke hand ongebrande noten om ook je kaakspieren wat werk te geven. Of een omeletje met champignons en paprika als lunch, een verse tomatensoep of pompoensoep met een extra scheut olijfolie, een kleurrijke salade of een portie van de warme maaltijd van gisteren als lunch. En dan wel van een warme maaltijd waarbij je groente hebt gegeten zoals een ovenschotel met zuurkool en zoete aardappel. Geen friet met satésaus dus. En – als je er behoefte aan hebt – eet er dan een snee brood bij.
Hoe breng je dat in hemelsnaam allemaal in de praktijk?
Ten eerste is het fijn om nóg meer kennis te hebben over voeding. En dan geen saaie verhalen, maar praktische kennis waar je meteen iets mee kunt. Dat gieten wij in een inspirerende kennissessie over voeding. Afgestemd op de vragen die leven onder jouw collega’s. Zo weet je na afloop ook hoe je een gezonde leefstijl combineert met een drukke baan, een gezin of een andere situatie die veel van je vraagt. Dat kan namelijk. Echt.
Daarna is het tijd voor een challenge waarbij je echt zelf kunt ervaren wat gezonde voeding voor je doet, zoals onze 30 dagen challenge. Met meer groente op je bord, variatie, gezonde vetten, minder snelle suikers en drie maaltijden per dag. De deelnemers aan deze challenge verliezen vaak gewicht, ervaren meer rust in de darmen, meer ontspanning en hebben niet langer de hele dag door honger. Bovendien zien we het energieniveau omhoog gaan van een 6,9 gemiddeld, naar een 8,0.
Zo ervaar je steeds méér energie. En dan niet méér energie uit een oranje drankje, maar vanuit jouw eigen lichaam.
Wij zitten boordevol
leuke inspiratie.
Wil jij maandelijks onze blogs of recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!