Minder suiker eten? De suikerchallenge.
27 februari 20245 tips om makkelijk meer groente te eten.
12 april 2024“Wat moet ik nou met bijgevoegd verhaal”,
vraagt een lezer van ons boek Vast Wel! me via de mail.
Hij vervolgt; “Breed onderzoek vasten brengt hartrisico’s aan het licht.. Impulsief sta ik meteen op de rem wat vasten betreft. En het ging net zo lekker. Vasten heeft me van m’n steeds terugkerende hongerklop af geholpen”.
Ik begrijp zijn verwarring. In Vast Wel! leest hij hoe vasten kan helpen je vetverbranding te trainen, meer energie te ervaren en andere gezondheidsvoordelen met zich mee brengt. En nu dit.
Met ‘bijgevoegd verhaal’ heeft hij het over dit bericht: 8-hour time-restricted eating linked to a 91% higher risk of cadiovascular death. Dat geeft aan – zoals de kop al doet vermoeden – dat de groep die hun maaltijden in een tijdsbestek 8 uur of minder eet, 91% meer kans heeft om te overlijden aan cardiovasculaire aandoeningen dan mensen die eten in een tijdsbestek van 12 tot 16 uur. Dus de groep mensen die hun maaltijden in minder dan 8 uur eet doet het niet al te best. Volgens dit bericht dan hé.
Mijn eerste gedachte is; ‘bijzonder dit’. Ik ken namelijk meerdere studies die het tegenovergestelde laten zien.
Zoals deze uit 2021 die aangeeft dat periodiek vasten in verband wordt gebracht met zowel een verlaging van de bloeddruk, als vermindering van insuline resistentie en oxidatieve stress. Bij insuline resistentie is je lichaam minder gevoelig voor het hormoon insuline, en dit geeft problemen met je bloedsuikerspiegel. Oxidatieve stress is een toestand die voor beschadigingen aan weefsels en cellen kan zorgen. Al die effecten van periodiek vasten worden juist in verband gebracht met een kleinere kans op hart- en vaatziekten.
Ondertussen hebben ook anderen zich uitgelaten over het bericht dat periodiek vasten is gelinkt aan een hoger risico op overlijden door cardiovasculaire aandoeningen.
Zoals Hanno Pijl, Hoogleraar diabetologie aan het Leids Universitair Medisch Centrum. De krant die hem interviewden kopte met de titel; ‘Alarmerend onderzoek periodiek vasten is ‘onzin’’. En ook Koen de jong van Sportrusten schreef een blog over dit onderwerp.
In deze blog neem ik je mee in mijn gedachtegang rondom dit bericht, zodat je daar voor jezelf conclusies uit kunt trekken.
Lees mee met een nieuwsgierige blik en kijk daarna wat je er zelf van vindt. En ik zeg net bewust ‘bericht’, want het onderzoek in kwestie is nog helemaal niet gepubliceerd in een wetenschappelijk tijdschrift. En er heeft nog geen peer-review plaatsgevonden. De kwaliteit van het onderzoek moet dus überhaupt nog beoordeeld worden door collega wetenschappers.
Daar gaan we; aan het onderzoek deden meer dan 20.000 Amerikanen mee over een periode van 15 jaar, tussen 2003 en 2018. De deelnemers hebben binnen het eerste jaar na inschrijving twee 24-uurs vragenlijsten over voeding ingevuld. Die voedingsinformatie uit 2003 is daarna gelinkt aan de ‘sterfte status’ – dus of de persoon in kwestie al dan niet was overleden – in 2018.
Dus voor de duidelijkheid: twee dagen voedingsinformatie is gebruikt om de sterfte van 15 jaar later te voorspellen.
De deelnemers zijn ingedeeld in groepen aan de hand van hun eetraam, dus de periode per dag waarin ze hun maaltijden eten. Het eetraam varieerde van 8 uur of minder, 8 tot 10 uur, 10 tot 12 uur, 12 tot 16 uur en meer dan 16 uur. Aten de deelnemers hun maaltijden binnen 8 uur of minder, dan hoorden zij bij de periodiek vasten club. Oftewel de TRE groep: Time Restricted Eating. Ook wel bekend als de 16:8 methode.
Ik zie dan meteen voor me hoe het is bij de deelnemers die hun maaltijden in 16 uur eten. Of zelfs in nog meer dan 16 uur.
Je wekker gaat om 7:00 een je loopt linea recta uit bed naar de je keuken om een boterham te smeren of cornflakes in een kommetje te doen. Niet eerst de hond uitlaten of jezelf omkleden, nee, meteen door naar de keuken. En dan zo nét voordat je naar bed gaat, trek je om 23:00 de koelkast nog even open voor een paar blokjes kaas en een augurk. Dat is prima voor een keer natuurlijk, maar het lijkt me niet handig als basis.
En eigenlijk weten we niet eens of de deelnemers uit welke groep dan ook meestal hun maaltijden in een tijdsbestek van 16 uur at, of juist in minder dan 8 uur.
Misschien waren die dagen wel uitzonderingen. De mensen die meededen aan het onderzoek hebben namelijk – zoals eerder aangegeven – maar twee keer een vragenlijst ingevuld over hun maaltijden en daarna zijn ze niet meer gevolgd.
Dus, zijn die mensen al die jaren op dezelfde manier blijven eten? En hoe zag hun leven er in de tussentijd uit? In 10 tot 15 jaar tijd kan namelijk veel veranderen. Heel flauw gezegd; misschien heeft een deel van de deelnemers in de tussenliggende jaren ineens besloten om twee pakken Marlboro per dag te roken, of moesten ze dubbele diensten draaien en ervaarden ze veel stress. Of misschien dronken ze drie liter frisdrank per dag of aten ze juist macrobiotisch. We hebben geen idee.
Er is voor het onderzoek enkel gekeken naar het eetraam waarbinnen de maaltijden werden gegeten, en niet naar andere parameters voor gezondheid.
Wat ik me ook afvraag; waarom aten die mensen in een tijdsbestek van 8 uur? Waren ze bewust met periodiek vasten bezig omdat hun gezondheid te wensen overliet? Of gunden ze zichzelf geen tijd om te eten en haalden ze dat in de overige 8 uur in met snacken? Ook daar heeft het onderzoek geen rekening mee gehouden.
Het bericht in kwestie geeft zelf ook het volgende aan; “Although the study identified an association between an 8-hour eating window and cardiovascular death, this does not mean that time-restricted eating caused cardiovascular death.” Er is dus geen oorzakelijk verband.
Met andere woorden; er is geen bewijs voor de conclusie dat periodiek vasten de kans op overlijden aan cardiovasculaire aandoeningen verhoogt. Dit zegt volgens mij genoeg.
Het positieve aan dit alles is dat het onderwerp periodiek vasten leeft. Erover praten is altijd goed.
Dat wij fan zijn van periodiek vasten – en blijven – is duidelijk. Met twee tot drie maaltijden eten in een tijdsbestek van 8 uur train je je vetverbranding. Vetten geven langdurige en constante energie. Je hebt geen afterlunch-dips meer, zit beter in je vel en je hebt meer focus. Met de aantekening erbij dat je het ook zeker eens los kan laten. Graag zelfs. Want je hebt ook weleens een familieweekend, een vrijdagmiddagborrel of gewoon zin in een croissantje met aardbeienjam als ontbijt. Geen probleem.
Vasten is fantastisch, maar laat het soms ook gewoon een ‘bietje’ los.
Wij zitten boordevol
leuke inspiratie.
Wil jij maandelijks onze blogs of recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!
3 Comments
Misschien wil je ook deze video nog even zien over dit “onderzoek”.
https://youtu.be/GspirekMLqg?si=5bAV9GS-uAkDapb4
Wat een interessant artikel! Het is begrijpelijk dat de lezer verward is na het lezen van tegenstrijdige informatie over periodiek vasten. Je legt duidelijk uit dat correlatie niet gelijkstaat aan causaliteit, en dat het onderzoek waarop de claims zijn gebaseerd, nog niet gepubliceerd of peer-reviewed is. Het is belangrijk om kritisch te blijven kijken naar de resultaten en niet te snel conclusies te trekken.
Daarnaast is het geweldig om te horen hoe positief je bent over de voordelen van vasten! De balans tussen vasten en genieten van voedsel is essentieel. Dank voor het delen van deze waardevolle inzichten!
Dank je wel voor je reactie Brian!