29 maart 2021
Weet je wat echt werkt?
Als één van mijn dochters huilt, zo snel mogelijk naar een Ipad rennen en die in haar hand drukken.
Stilte.
En ik kan weer door waar ik mee bezig was.
Ok, natuurlijk doe ik dat niet. Dat zou net zo raar zijn als wanneer mijn dochter op haar knie valt en ik een lolly op haar knie leg. Maar ja, dat werkt wel.
Dit heeft allemaal te maken met ons oerbrein.
Het oerbrein is het oudste deel van ons brein. Het werkt instinctief en vanuit emoties, én heeft onder andere een voorkeur voor zoet, zout en prikkels. Bovenstaande voorbeelden zijn misschien overdreven maar eigenlijk doen we allemaal wel eens iets soortgelijks:
Geen zin om te voelen? Zet je toch Netflix aan.
Verveel je je? Check je toch je iphone voor wat externe prikkels.
Moe? Pak je toch gewoon de auto/de roltrap/de lift.
Zin in iets? Neem je toch een stroopwafel. En zo kan ik nog wel even doorgaan.
De industrie speelt hier handig op in en faciliteert je oerbrein met nieuwe series, apps, (elektrische) apparaten en koopjes bij de kassa.
Je oerbrein domineert als je een druk leven hebt en regelmatig stress ervaart.
Misschien merk je ook dat je bij stress veel meer de neiging hebt om zoet te eten. Geef je daar aan toe? Dan houdt je alles in stand, de bekende vicieuze cirkel. Want suikers zorgen voor nog meer stress in je lichaam en nòg meer zoete trek.
Wil je uit die vicieuze cirkel stappen? Bijvoorbeeld door eindelijk van die roze koeken af te komen? Zorg dan dat ook dat je mensbrein meer aan bod komt. Dat is ’t jongste deel van ons brein. Die is meer rationeel, laat je weloverwogen beslissingen nemen en analyseert problemen. Mooi toch?
Maar, hoe laat je die meer aan bod komen? Door vaker de ontspanning op te zoeken in je leven. Bij ontspanning gaat er namelijk minder bloed richting het oerbrein en is je gehele brein toegankelijk. Je mensbrein krijgt een groter aandeel in de beslissingen die je maakt en je reageert minder instinctief. Je kunt de situatie analyseren en zelf keuzes maken die goed voor je zijn op de lange termijn.
Kennis geeft keuze
Doe kennis op over het onderwerp waar je graag mee aan de slag wilt. Zoals: in welke producten zitten allemaal suikers en wat kan ik nog wél eten in plaats van mijn roze koek? Stel kleine ontwikkeldoelen, pas je omgeving waar nodig aan en/of zorg voor een buddy. Een keertje skippen hoort natuurlijk daar natuurlijk ook bij, dat houdt het leuk.
En ontspanning dus, het werkt echt. Ik ontspan van wandelen, mediteren en dansen door de huiskamer. En jij?