‘Mag ik ook koffie mama?’, vraagt mijn dochter.
Snel steekt ze een vinger in mijn koffiekopje en likt er aan.
‘Bah, dat is vies!’, zegt ze.
Toen ik haar leeftijd was vond ik koffie ook smerig. Nu geniet ik juist enorm van. Zo is het ook met koud douchen: in het begin gruwel je er van, maar uiteindelijk ga je het heerlijk vinden.
Waarom is een koude douche goed voor je?
Je bloedvaten vernauwen als je onder een koude douche staat. Na afloop gaan je bloedvaten weer open en komt de doorbloeding extra op gang. Afvalstoffen worden razendsnel afgevoerd. Tegelijkertijd kan je lichaam in hoog tempo zuurstof en voedingsstoffen in de spierweefsels opnemen. Het resultaat? Sneller herstel na het sporten!
Deze training van je bloedvaten zorgt voor een betere doorbloeding en een energieboost. Ook ga je merken dat je het minder snel koud hebt.
Nog een voordeel: je lichaam leert om wit vet, via bruin vet, in te zetten als brandstof. Je hebt twee types vetweefsel. Witte vetcellen zorgen voor de opslag van energie rondom onze heupen en buik. Bruine vetcellen slaan geen vet op, maar zetten juist vetzuren en glucose (een soort van suiker) uit je voeding om in warmte. Ook helpt bruin vet bij het opbouwen van spiermassa na een training, en de aanmaak van witte bloedcellen. Witte bloedcellen verdedigen je lichaam tegen infecties veroorzaakt door bacteriën en virussen. Dat betekent een betere weerstand. Ook remt een koude douche ontstekingen in je lijf.
Is het de bedoeling dat je alleen nog maar koud gaat douchen?
Dat mag, maar na 30 seconden blootstelling aan een temperatuur van 16 graden of lager heb je al de eerste voordelen te pakken.
Hoe start je met koud douchen?
Eerst een overwegingen voordat je start. Als je hartklachten hebt, raadpleeg dan altijd eerst je arts voordat je gaat beginnen met koud douchen.
Wil je starten? Doe het dan stapje voor stapje. Begin met een warme douche en laat de temperatuur geleidelijk dalen. Probeer het elke douchebeurt iets langer vol te houden, tot je op minimaal 30 seconden zit en maximaal 16 graden.
De gouden tip: adem kort in en langer uit en verzet je zo min mogelijk tegen de kou.
Wil je meer avontuur? Ga dan eens in de winter buiten in natuurwater zwemmen. Even een minuutje of twee. Het gevoel dat je krijgt als je uit het water komt is onbeschrijfelijk fijn. Dat gunnen we iedereen.