Suikervrij en glutenvrij weekmenu.
27 februari 2024Minder suiker eten? De suikerchallenge.
27 februari 2024Te lang duurt het.
De tijd tussen je lunch en je warme maaltijd.
Want twee uur na je lunch ben je moe, je gaapt veel, ervaart een energiedip en trekt je keukenla open voor een tussendoorreep.
Zo, dat voelt beter. Je krijgt weer energie, voor eventjes dan. Want na een uur zakt je concentratie en energieniveau weer en loop je opnieuw naar de keuken op zoek naar eten.
Dat kan toch niet de bedoeling zijn?
Dus hoe ga je van dip na dip, richting meer focus en energie?
Eet minder suikers.
Maar, suikers zijn toch energie?
Dat klopt. Echter, je moet ze telkens blijven eten anders ga je je moe en slap voelen. Suikers kun je vergelijken met twijgjes hout of papier. Ze branden erg snel – je krijgt er snel energie uit – maar ze zijn ook snel weer opgebrand en dan ervaar jij een energiedip.
En waarin vind je al die snelle suikers eigenlijk?
In bewerkte producten zoals frisdranken, snoep, koek, sauzen en veel tussendoorrepen. Niet álle bewerkte producten bevatten natuurlijk toegevoegde suikers. Check altijd even de ingrediëntendeclaratie van het product. Staat er achter ‘ingrediënten:…’ een vorm van suiker, dan is die toegevoegd aan het product. Er zijn verschillende benamingen van suiker, zoals bijvoorbeeld glucosefructosestroop, dextrose, suiker, of maltose.
Kun je wel wat hulp gebruiken bij verpakkingen lezen? Bekijk dan deze blog eens.
Ken je die Snickers reclame van ‘je bent jezelf niet als je trek hebt’?
De man in de reclame staat chagrijnig – hangry eigenlijk – in de kleedkamer na het voetballen omdat hij zijn deodorant kwijt is. Dan krijgt hij een Snickers van een van zijn voetbalvrienden, eet hij die en voelt zich meteen beter.
Dat is dus het effect van suikers.
Hup, instant energie. Maar waar ik eigenlijk benieuwd naar ben, is hoe die man zich een uurtje na zijn Snickers zou voelen. Waarschijnlijk heeft hij dan een energiedip te pakken en weer iets van suiker nodig om zich goed te voelen. En dat wil je niet, het is namelijk fijner om een stabiel energieniveau te hebben.
Bovendien zorgen suikers voor minder breinenergie.
Heb je telkens een koffiekoek of tussendoorreep nodig om je te uit een dip te halen? Dan kan het namelijk zo maar zijn dat je hersenen moeite hebben om suikers – oftewel glucose – op te nemen. Dat werkt als volgt: een soort van ‘rietjes’ zuigen suikers op vanuit het bloed en geven het af aan je hersenen. Maar, heb je veel suikerpieken in je bloed dan functioneren die rietjes minder goed. Zo kunnen suikers minder makkelijk richting je hersenen en ervaar jij geregeld minder focus.
Dus, waar begin je met suikervrij eten?
Maak ten eerste je hoofdmaaltijden verzadigend. Eet dus volop vezels uit groente en fruit, gezonde vetten en eiwitten bij je ontbijt, lunch en warme maaltijd. Zo heb je na je maaltijd langer een verzadigd gevoel en blijft je bloedsuikerspiegel en energieniveau stabieler. Want daar zorgen de vezels, vetten en eiwitten namelijk voor. Hierdoor grijp je minder snel naar tussendoortjes.
Denk bijvoorbeeld aan havermoutpap met vers fruit en een flinke hand noten als ontbijt. Of soep met veel groente, een salade of groenteomelet als lunch. Aan de salade kun je extra noten, kip, vis, ei of peulvruchten toevoegen. Eet er ter aanvulling nog wat brood bij, en je hebt een lunch waarop je uren vooruit kunt.
En hoe zit dat dan met je bloedsuikerspiegel?
Bij elke maaltijd eet je wel iets van koolhydraten, en die breekt je lichaam af tot suikers. Oftewel glucose. Strikt genomen zijn suiker en glucose niet hetzelfde, maar men gebruikt deze woorden vaak door elkaar. Denk bij koolhydraten aan aardappelen, rijst, pasta, granen, frisdrank, taart, snoep en groente en fruit.
Zo stijgt je bloedsuikerspiegel na elke maaltijd of tussendoortje. Snelle suikers zoals koek, snoep en frisdrank laten je bloedsuikerspiegel heel snel stijgen en dalen. Terwijl langzame koolhydraten met veel vezels – zoals groente en volkoren producten – je bloedsuikerspiegel juist traag laten stijgen. Zo ervaar jij een stabieler energieniveau.
Heb je je maaltijden meer verzadigend gemaakt, maar is de tijd tussen je maaltijden toch nog te lang?
Kies dan een tussendoortje waarvan je bloedsuikerspiegel niet enorm piekt. Denk aan vers fruit en een hand gemengde noten of een à twee gekookte eieren. Cherrytomaatjes, reepjes paprika en een andere soort rauwkost gecombineerd met een hand gemengde noten of een half blikje sardientjes op basis van olijfolie is ook een goed plan. Je kunt ook een kop soep of een schaaltje yoghurt of kokosyoghurt naturel eten, met vers fruit en noten, zaden en pitten.
Uiteindelijk heb je die tussendoortjes niet meer nodig, en voelt het goed om drie maaltijden per dag te eten. Dat zorgt voor nóg meer rust in je bloedsuikerspiegel, een stabieler energieniveau en minder trek in zoet.
Om je hiermee te ondersteunen hebben we een tweeweekse online suikerchallenge ontwikkeld.
Met alles wat je wilt weten over suikers en hoe je op een makkelijke, praktische en lekkere manier suikervij eet. Bij de suikerchallege ontvang je ook een digitaal magazine inclusief suikervrij weekmenu.
Je stelt haalbare doelen, werkt toe naar een plan voor de lange termijn en ervaart dat die hunkering naar suikers plaats maakt voor een stabiel energieniveau. Je bent meer dan welkom om mee te doen met de suikerchallenge.
Wij zitten boordevol
leuke inspiratie.
Wil jij maandelijks onze blogs of recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!