Ik open mijn mail en zie meerdere berichten over hetzelfde onderwerp
‘In metronieuws staat dat een ei per dag eten het risico op diabetes verhoogt. En jullie zeggen dat ik prima een ei kan eten. Wat nu?’
Wij bekijken het artikel ook: Onderzoek: een ei per dag eten verhoogt risico op diabetes.
Dit is interessant. Het gaat om een groot onderzoek in China. De consumptie van eieren is bijna verdubbeld tussen 1991 en 2009. Ook het aantal mensen met diabetes neemt toe.
We gaan op zoek naar het onderzoek en lezen het volgende
“Over the past few decades China has undergone a substantial nutritional transition that’s seen many people move away from a traditional diet comprising grains and vegetables, to a more processed diet that includes greater amounts of meat, snacks and energy-dense food”
“At the same time, egg consumption has also been steadily increasing; from 1991 to 2009, the number of people eating eggs in China nearly doubled”.
Volgens mij is er een heel groot verband tussen een verhoogt risico op diabetes en het eten van meer snacks, bewerkt en energierijk voedsel. Hoe zit het dan met die eieren?
De ei consumptie is nagevraagd met behulp van een voedingsanamnese. Dat is een soort van eetdagboek. Diabetes is aangetoond door het meten van de nuchtere bloedglucose. Met logistieke regressie is het mogelijke verband aangetoond.
Ik moest ook even opzoeken wat logistieke regressie is. Het blijkt een berekening met kansverhoudingen te zijn.
“The results suggested that higher egg consumption was positively associated with the risk of diabetes in Chinese adults”. Gaat het onderzoek verder.
De reactie van de bloedsuikerspiegel op het eten van eieren is niet bekeken. Ook is er geen rekening gehouden met alle andere veranderingen in de Chinese voeding. Zoals het eten van meer bewerkt en energierijk voedsel, én snacks. En dat zijn juist grote risicofactoren voor het krijgen van diabetes.
Wij laten de bewerkte donut en het broodje hamburger dus toch maar liggen, en gaan een eitje bakken.