22 maart 2021
Dankje mam!
Mijn hart maakt een sprongetje.
Iedereen neemt een appel voor onderweg. Behalve mijn moeder.
‘Oma, eet je vandaag niet?’ Vraagt mijn dochter.
‘Nee, morgen weer’, antwoord oma.
Om de week vasten mijn ouders 24 uur. Nét op de oppasdag van de meiden. Mijn dochters vinden mij soms wel raar als ik niet eet, of weer ergens in een wak lig. Maar oma is doodnormaal als ze vast. Mooi om te zien dat niet eten voor mijn dochter nét zo normaal is als een eenhoorntaart op haar verjaardag.
En weet je wat mooi is nu mijn ouders vasten? Ze leren autofageren.
Auto-wat?
Autofagie. Auto = zelf en fagie = verteren. Letterlijk betekent het: jezelf verteren. Dat klinkt niet best, zou je zeggen. Maar autofagie is juist een beschermende reactie die je lichaam inzet om cellen te laten overleven in tijden van weinig voedsel. Je lichaam ruimt beschadigde cellen op, én oude celresten kunnen weer als onderdelen gebruikt worden voor nieuwe gezonde cellen. Daarmee zorgt het letterlijk voor vernieuwing en verjonging van je cellen.
Je lichaam staat óf in de groeistand óf in de afbraakstand.
Eet je elke dag meer dan vier keer of vaker? Dan is je lichaam continue in standje in de groeistand. Oftewel standje onkruid wieden; heb je afgelopen weekend op je knieën gezeten om het tussen de stenen uit te trekken, zie je een paar dagen later weer een groene spriet. Het blijft maar groeien.
Als je spijsvertering dus voortdurend heel druk is, dan gaat je lichaam niet opruimen. Geef je je lichaam rust door even niet te eten, dan komt je eigen afvalstoffendienst op gang: autofagie.
Autofageren kun je leren
Autofagie is letterlijk een oeroud universeel overlevingsproces dat actief wordt in tijden van voedselschaarste. Dit wijst er op dat autofagie al vroeg in de evolutie is ontstaan en daarmee hoort bij het leven zoals Bassie hoort bij Adriaan.
Ben je af en toe goed aan het autofageren, dan heb je minder kans op allerlei ziektes zoals hart- en vaatziekten, stofwisselingsziekten (diabetes), kanker, ontstekingsziekten zoals bijvoorbeeld de ziekte van Crohn, infectieziekten, dementie (Alzheimer, Parkinson en ALS) en longziekten.
Correct genomen hoeft je lichaam trouwens niet meer te leren autofageren, maar jij mag weer leren om dat proces aan te zetten. Door periodiek vasten onderdeel te maken van je leven.
En, mocht je dit verhaal morgen uit willen leggen aan je collega?
Autofageren is geen bestaand Nederlands woord. In elk geval niet volgens de Dikke van Dale. Maar ‘ben jij ook zo lekker aan het autofageren?’ klinkt natuurlijk beter dan ‘staat jouw proces van autofagie ook aan?’. Of iets in die trant. Vandaar dat we bij deze dit nieuwe werkwoord de wereld in slingeren.
Blijf dus vooral uitleggen aan je collega dat af en toe vasten zorgt voor het opruimen van rommel in je cellen. En dat je dan lekker aan het autofageren bent. Doen we dat met z’n allen, dan heeft het zo maar de potentie om hét nieuwe woord van het jaar worden. Dus: zeg het voort.
En wil je nog verder lezen over dit magische proces? Check dan Edward, die van Oerfit. Hij weet waanzinnig veel over dit onderwerp.