Herschreven, 31 augustus 2022
Je kent het wel. Na een warme, nét iets te lange douchebeurt voel je je heerlijk schoon en rozig. Snel trek je je warme badjas en pantoffels aan.
Fijn? Zeker!
Maar geloof het of niet; na het lezen van deze blog slaat de twijfel toe. ‘Blijf ik in team rood, of stap ik over naar team blauw’?
Of we nu binnen of buiten zijn, of het zomer of winter is, we laten ons het liefst omarmen door een aangename temperatuur.
We zetten de verwarming aan.
Nemen een warme douche.
Zwemmen in verwarmd zwemwater.
Trekken een dikke winterjas aan.
Of laten ons verkoelen door airco; allemaal om ons eigen systeem te ontlasten.
En hoe comfortabel ook, gezond is het niet.
Je lichaam verzwakt als je nooit uit je comfortzone komt. Groei vind namelijk plaats buiten je comfortzone.
Maar het is zo fijn in die comfortzone
Comfort voelt fijn, maar lijf wordt dus sterker én gezonder van stress.
We hebben het dan over acute, kortdurende stress zoals een koude douche. Zo’n stressreactie zorgt ervoor dat je lijf aan het werk gaat en versterkt. Langdurige stress door alles wat het leven van je vraagt, wat je ‘moet’ doen en door te veel werken is natuurlijk niet gezond. Dat leidt tot allerlei klachten.
Hoe het voor mij voelt om een koude douche te nemen?
Het is en blijft een metaal ‘dingetje’ om de temperatuur lager te zetten. Gedachten schieten door mijn hoofd. ‘Waarom doe ik dit mezelf aan?’ Of, ‘morgen is ook prima, toch?’
Vaak kan ik mezelf over dat punt tillen. Ik schrik van de eerste spetters koud water op mijn huid en mijn ademhaling versnelt. Ik adem kort in en langer uit zodat mijn adem weer rustiger wordt. Dan: rust in mijn hoofd. Geen to-do lijstjes, geen andere gedachten. Een legertje endorfinen komt vrij in mijn lichaam. Dit zorgt voor een geluksgevoel en remt stresshormonen.
Heerlijk!
Maar je kunt niet goed tegen de kou?
Dan mag je een beetje meer bruin vet kweken.
Bruin vet?
Liever minder vet toch?
Van wit vet sla je inderdaad liever niet te veel op in je lichaam. Voor bruin vet ligt dat anders.
Je hebt twee types vetweefsel. Witte vetcellen zorgen voor de opslag van energie rondom je heupen en buik. Bruine vetcellen slaan geen vet op, maar zetten juist vetzuren en glucose – een soort van suiker – om in warmte. Via kou kun je je lichaam zelfs leren om wit vet, via bruin vet, in te zetten als brandstof. Ook helpt bruin vet bij het opbouwen van spiermassa na een training.
Hoe krijg je meer van dat bruine vet?
Door koud douchen inderdaad.
Is het de bedoeling dat ik alleen nog maar koud ga douchen?
Dat mag, maar na 30 seconden blootstelling aan een temperatuur van 16 graden of lager heb je al de eerste voordelen te pakken. Naast de endorfinen die vrijkomen, maakt je lichaam ook meer witte bloedcellen aan.
Je lichaam heeft verschillende typen bloedcellen. Eén daarvan – de witte bloedcellen – hebben de taak om je lichaam te verdedigen tegen infecties veroorzaakt door bacteriën en virussen. Dat betekent een betere weerstand. Ook remt een koude douche ontstekingen in je lijf.
En voor de koude douche hoef je de deur niet uit.
Je bespaart geld omdat je minder warm water gebruikt.
En dat alles in maximaal een paar minuten per dag.
Hoe start ik met koud douchen?
Eerst een paar overwegingen voordat je start. Heb je hartklachten? Raadpleeg dan altijd eerst je arts voordat je gaat beginnen met koud douchen.
Dan; bouw het stapje voor stapje op. Begin met een warme douche en laat de temperatuur geleidelijk dalen. Begin eerst met je handen en voeten en daarna pas de rest van je lijf.
De gouden tip: adem kort in en langer uit en verzet je zo min mogelijk tegen de kou.
Als je gewend bent aan de koude douche en een stapje verder wilt, dan is een ijsbad natuurlijk helemaal tof!
Waarom zou je in een ijsbad gaan liggen?
In een ijsbad ervaar je de voordelen van koude nog sterker én het is natuurlijk een echte ervaring om je een paar minuten onder te dompelen in ijskoud water. Je wordt voorbereid met ademhalingsoefeningen om de intense koude beter aan te kunnen. Deze ademhalingsoefeningen zijn zó bijzonder en intens dat dit al een bijzondere herinnering op zich is.
Wanneer je vervolgens uit het koude bad stapt en je langzaamaan opwarmt met een kop thee, voel je je ontspannen en energiek.
Je bent zó geïnspireerd dat je de overgang van team rood naar team blauw maakt, en blijft kiezen voor de kou.