6 mei 2021
Intermittent fasting, oftewel periodiek vasten, slaat op de periode dat je niet eet. Het is geen dieet, maar eerder een manier van leven. Je telt geen calorieën, maar verdeelt je maaltijden anders over de dag. Een veel gebruikte methode is de 16:8 variant. Daarbij vast je zestien uur en eet twee tot drie goede maaltijden in de overige acht uur. In plaats van dat je de hele dag door eet en alleen ‘vast’ als je slaapt. Tijdens het vasten drink je wel water, thee of eventueel koffie zonder melk en suiker.
De makkelijkste manier om zestien uur te vasten is om na de warme maaltijd niets meer te eten tot de volgende dag aan het einde van de ochtend. Stel telkens je ontbijt met één à twee uur uit. Uiteindelijk sla je je ontbijt over en is je lunch de eerste maaltijd van je dag. En zo heb je ongeveer 16 uur vasten te pakken.
Je lichaam leert zo zijn vetvoorraad als brandstof in te zetten in plaats van dit als ballast te zien. In de huidige tijd zijn veel mensen verleerd om vetten te verbranden voor energie omdat we te vaak koolhydraatrijk eten. Koolhydraten, zoals brood, aardappelen, rijst, pasta en zoetigheid zijn namelijk een hele makkelijke energiebron, daar kan je lichaam sneller energie uit halen dan uit vetten. Door te vasten dwing je je lichaam dus om zijn eigen vetreserves aan te spreken voor energie.
We zijn als mens een beetje lui aangelegd: dus als koolhydraten voorhanden zijn dan kiest je lichaam dat als energiebron boven vetten.
Helaas is het bij koolhydraten zo dat je deze telkens moet blijven aanvoeren anders ga je je moe en slap voelen. Koolhydraten kun je vergelijken met twijgjes hout. Het brand erg snel en je krijgt er snel energie uit, maar het is ook snel opgebrand. Na twee boterhammen met jam heb je dus snel weer honger. De welbekende after-lunch of after-dinner dips zijn hier voorbeelden van. Vetten branden als een smeulend blok hout. Dat brand langzaam en vrij constant, en geeft dus een constante energie. Vandaar dat noten, avocado’s en eieren je een langer verzadigd gevoel geven. Zo trek je niet elk uur de koelkast open op zoek naar eten.
Nog meer voordelen?
Jazeker. Je gaat beter slapen, je spijsvertering verloopt beter, stresssystemen krijgen een reset ontstekingsprocessen verminderen. Daarnaast voel je je energieker. Echt, van minder vaak eten krijg je meer energie. Natuurlijk is het belangrijk dat je het juiste eet bij de twee of drie maaltijden die je op een dag eet. Denk aan volop diverse groente, vet- en eiwitrijke producten zoals eieren, vis, gevogelte, olijfolie en avocado. Verwerk die tot verse soepen en salades bijvoorbeeld. Je zult merken dat wanneer je voedzaam eet, je ook geen tussendoortjes meer nodig hebt.
Variatie is echt het sleutelwoord. Eet zoveel mogelijk kleuren groente in de week. Iedere kleur bevat zijn eigen specifieke voedingswaarde. Ga uit je comfortzone en zoek eens een recept op met groente die je nog nooit hebt gegeten, zoals pastinaak, knolselderij en venkel bijvoorbeeld. Tip: venkel is heel lekker in de tomatensoep.
Kantoortijger of in de overgang?
Ook als je een ‘kantoortijger’ bent of in de overgang (of beide) kun je je vetverbranding stimuleren. Met periodiek vasten dus en minder koolhydraatrijke producten als brood, aardappelen, rijst, pasta en zoetigheid. Als koolhydraten niet worden verbrand worden ze al snel opgeslagen als (buik)vet. Ga dus voor die salade of goed gevulde soep in plaats van brood. Of vervang gewone rijst eens door bloemkoolrijst bij de warme maaltijd. Of aardappel door zoete aardappel. Inderdaad, zoete aardappel is een groente.
Nuchter bewegen helpt ook om in vetverbranding te komen. Dus bewegen vóór je maaltijd. Maak bijvoorbeeld een wandeling vóor je ontbijt. Je lichaam kan dat. Een goed half uur is ideaal, maar bouw het rustig op. We hebben als mens altijd eerst bewogen en daarna pas gegeten. We zijn het alleen verleerd.
Even samenvatten.
* Tijdens het vasten dwing je je lichaam om zijn vetreserves aan te spreken als brandstof
* Vetten zorgen voor een stabiel energieniveau (dan heb je geen tussendoortjes nodig)
* Koolhydraten zorgen voor een schommelend energieniveau (dan snak je naar een snack)
* Koolhydraten stimuleren vetopslag (zeker als je ze niet verbruikt als brandstof)
En nu?
Meer interesse in deze onderwerpen? Volg ons via @devoedingsacademie op Instagram of Facebook. Er staan ook verschillende blogs op onze website. In het najaar komt ons boek over periodiek vasten uit: Vast Wel! Mét stappenplan en recepten hoe je dit praktisch en op eigen tempo kan integreren in je leefstijl.