Voedingstips wanneer je start met hardlopen.
19 april 2024Wil je minder suikers eten?
Of ‘zit’ je op een suikervrij dieet?
Dan kun je wel wat hulp gebruiken.
Want het is me nogal een ‘challenge’ om minder suikers te eten. Net als de boze wolf die telkens in een andere gedaante bij de zeven geitjes aankomt, vind je toegevoegde suikers in allerlei vormen op de achterkant van een verpakking. Om je op weg te helpen deel ik vijf tips met je: lees etiketten, kies voor onbewerkte producten, drink vooral water en thee zonder suiker, eet complexe maaltijden en maak zelf ijs.
Lees etiketten.
Let daarbij vooral op de ingrediënten. Het ingrediënt wat als eerste wordt benoemt zit het meeste in het product. Bij Peijnenburg ontbijtkoek staat bijvoorbeeld ‘glucose-fructosestroop’ vooraan. Dat is een suiker. Het staat zelfs nog vóór roggebloem. Je denkt dus een gezond tussendoortje te hebben, maar je eet meer suiker dan rogge.
Bij een Liga Evergreen zie ik tussen de ingrediënten ‘suiker’, ‘glucosestroop’ en ‘glucose-fructosestroop’ staan. Dat zijn allemaal vormen van suiker. Suikers kom je in allerlei benamingen tegen op de verpakking, te veel voor deze blog. Over het algemeen kun je ervan uitgaan dat alles dat op -ose eindigt of op -stroop of -siroop een vorm van suiker is.
Maar wat kun je dan eten in plaats van die tussendoorrepen?
Denk bijvoorbeeld aan SUNT bananenbrood of een NAKD reep zoals de ‘cocoa delight’ variant. Maar blijf de ingrediënten checken. Op dit moment bevat het namelijk geen toegevoegde suikers, maar dat kan natuurlijk veranderen. Zelf bananenbrood bakken is ook een goed idee. Download via deze link ons gratis suikervrij weekmenu eens. Daarin vind je onder andere een bananenbrood.
Denk anders aan een boterham met geprakte avocado, een gekookt ei, een hand ongebrande noten, vers fruit of zuivel naturel met vers fruit als tussendoortje. En wellicht heb je die tussendoortjes helemaal niet meer nodig. Lees verder bij deze blog: Minder vaak eten? Meer energie!
Kies voor onbewerkte producten.
Op een mango of een bakje cherrytomaatjes staat geen ingrediëntenlijst. Je leesbril kan dus weer in de tas. Onbewerkte producten bevatten geen toegevoegde suikers. Varieer dus volop met groente, fruit en ongebrande noten.
Drink vooral water en thee zonder suiker.
Ik weet het, het klinkt suf. Maar water en thee zonder suiker zijn mooie bronnen om vocht binnen te krijgen. Frisdranken en sapjes laten staan is een snelle manier om minder suikers binnen te krijgen.
Fruit eet je het liefst in plaats van dat je het drinkt. Pers je fruit tot sap, dan pers je namelijk het water uit de vrucht met daarin alle stoffen – zoals suikers – die in water oplossen. De vezels blijven daarbij ook nog eens achter in de pers en zo maak je van een gezonde sinaasappel een soort suikerwater waar je met gemak een liter van drinkt.
Eet complexe maaltijden.
Met complex bedoel ik niet dat je langoustine schuim moet maken met zwarte knoflookgelei en waterkersbolletjes. Maar vooral dat je bij elke maaltijd vezels eet in de vorm van groente, fruit en volkoren producten, aangevuld met eiwitten en gezonde vetten. Die combinatie van vezels, eiwitten en gezonde vetten zorgt er namelijk voor dat je bloedsuikerspiegel langzaam stijgt en je een lang verzadigd gevoel hebt na je maaltijd. Zo heb je veel minder trek in zoetigheid.
Dus bijvoorbeeld een soep met veel groente, aangevuld met plantaardige eiwitten in de vorm van linzen of dierlijke eiwitten in de vorm van kipballetjes en een scheutje olijfolie. Of een omeletje met groente en een hand ongebrande noten erbij.
Maak zelf ijs.
Dat is niet alleen erg lekker, maar ook makkelijk én kan prima zonder suiker. Dus, hoe maak je het zelf?
Snijd een rijpe banaan in plakjes, doe het in een bakje en vries het in. Pureer de volgende dag bevroren banaan met twee scheppen kokosyoghurt of gewone yoghurt – als je daar tegen kunt – en je hebt heerlijk romig ijs. Geen bananen in huis of geen zin om een nacht te wachten? Koop dan een doosje diepvriesfruit en pureer het met (kokos)yoghurt. Dat werkt ook prima.
Maar je kunt toch best eens suiker eten?
Dat kan inderdaad. Sterker nog; het is een enorme opgave om álle toegevoegde suikers uit je voeding te bannen. Zelfs kipfilet voor op brood bevat namelijk een beetje glucose-fructosestroop. En het is dus ook niet nodig om álles te laten staan. Eet je een koekje, geniet daar met volle teugen van. Laat vooral de grote bulk aan suikers – zoals zoet beleg, sapjes, frisdranken, tussendoorrepen, snoep, koek en toetjes – niet de basis van je maaltijden en tussendoortjes vormen.
Alvast bedankt namens je energieniveau en al je organen.
Kun je hulp gebruiken bij het minderen van toegevoegde suikers?
Doe dan mee met onze suikerchallenge. Zo ga je van dip naar dip, richting een stabieler energieniveau. Bekijk deze link maar eens.
Het uitgangspunt is dat je twee weken lang alle toegevoegde suikers laats staan. Dus álle producten waar bij de ingrediënten op de verpakking ‘suikers’ staat of een vorm daarvan. Maar, jij hebt de regie. Is het te heftig om zo ineens ‘cold turkey’ te gaan, zet dan kleinere stappen.
Wij zitten boordevol
leuke inspiratie.
Wil jij maandelijks onze blogs of recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief!